Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia w diecie dziecka, które wpływa na jego aktywność fizyczną oraz umysłową przez resztę dnia. Warto zjeść śniadanie przed wyjściem do szkoły. Wg badań naukowych dzieci, które jedzą śniadania mają lepsze wyniki w nauce.
Jak powinno wyglądać śniadanie dla dzieci?
Nie każde dziecko lubi jeść śniadania, nie każde też ma taki nawyk, mimo to warto zacząć je wdrażać aby dziecko miało więcej energii w ciągu dnia. Śniadanie nie musi być dużym oraz czasochłonnym posiłkiem.
Warto się postarać aby śniadanie dla dzieci przebiegało w spokoju, bez stresu i nadmiernego pośpiechu. Można to sobie ułatwić przygotowując posiłek lub jego część wieczorem, a rano od razu po przebudzeniu aby je zjadło bo im bliżej wyjścia z domu tymbardziej się spieszymy przez co trudniej jest znaleźć czas oraz zachować spokój podczas jedzenia.
Mało czasu o poranku – szybkie śniadania dla dziecka
- Owsianka/jaglanka/płatki ryżowe – Płatki na mleku gotują się szybko, można również płatki zalać jogurtem lub mlekiem poprzedniego dnia wieczorem i wstawić je do lodówki – płatki z rana będą już miękkie. Aby urozmaicić posiłek wystarczy dodać do niego ulubione świeże owoce (warto korzystać z sezonowych), orzechy, pestki, dżem lub odrobinme kakao. Do przygotowania jaglanki należy kaszę ugotować wcześniej w większej ilości a z rana po prostu ją podgrzać na mleku. Płatki ryżowe podobnie jak owsiane należy zagotować z dodatkiem mleka i podać z ulubionymi dodatkami. Owsiankę lub jaglankę można również przygotować w wersji wytrawnej – ugotować na wodzie lub warzywnym bulionie i podawać np. z sadzonym jajkiem, pomidorami i oliwą z oliwek.
- Koktajl – można go przygotować na bazie mleka, napoju roślinnego z dodatkiem sezonowych świeżych owoców, masła orzechowego lub płątków owsianych. Koktajle z mieszanką warzyw i owoców również dobrze się komponują i smakują! A co za tym idzie łątwiej też w diecie dziecka „przemycić” nielubiane owoce lub warzywa.
Przykładowe koktajle:
1. Banan, szpinak, jabłko, woda.
2. Banan, awokado, sok z cytryny, syrop klonowy, mleko roślinne.
3. Rukola/jarmuż, brzoskwinia, jogurt naturalny, sok z cytryny
4. Ogórek, seler naciowy, natka pietruszki, kiwi, woda.
5. Szpinak, jabłko, ananas, jogurt naturalny, sok z cytryny
6. Szpinak, seler naciowy, kiwi, woda, sok z cytryny
7. Pomarańcza, banan, szpinak/rukola, woda
8. Ogórek, natka pietruszki, szpinak, jogurt.
9. Marchew, jabłko, pomarańcza, woda
10. Marchew, dynia, sok z cytryny, miód, woda
- Szybkie kanapki – kombinacji tutaj można stworzyć wiele. Warto sobie np dzień wcześniej przygotować pastę do smarowania np z fasoli, ciecierzycy lub pasztet z gotowanych warzyw z wczorajszej zupy. Idąc na łątwiznę można również podać dziecku kanapkę np z pieczywa razowego, serkiem do smarowania/żółtym/wędliną i dodatkiem warzyw typu pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata.
- Jajecznica – podsmażenie jajek na maśle zajmuje około 2 minut ale należy pamiętać aby nie spalić masła. Podawać ją z dodatkiem pieczywa i warzywami np. pomidorem, papryką, ogórkiem kiszonym.
Więcej czasu o poranku – proste śniadania dla dzieci
- Szakszuka – warzywa w pomidorowym sosie z wędzoną papryką, jajkiem i serem feta. Kombinacji można robić wiele w tym daniu.
- Jajka w różnych postaciach – pasta jajeczna ze szczypiorkiem, na twardo, jajecznica na cebuli, pomidorach i wędlinie; omlet z mozzarellą i ulubionymi dodatkami np. papryka, szynka, pomidory koktajlowe; tosty francuskie czyli chleb odtoczony w jajku i podsmażony na patelni lub upieczony z dodatkami typu mozzarella, pomidor, szynka.
- Naleśniki/gofry – z dodatkami takimi jak twarożek z bananem, orzechami, miodem i kakao lub świeże owoce albo bardziej na wytrawnie twarożek i dodatki takie jak ogórek, rzodkiewka, sałata. Gofry na wytrawnie z jajkiem sadzonym, rukolą i pomidorem.
- Muffiny/ciasteczka śniadaniowe – z dodatkiem płatków owsianych, które można dodatkowo zjeść z jogurtem i świeżymi owocami.
- Bufet śniadaniowy lub inaczej zero waste – wszystkiego po trochę, czyli to co zostało w lodówce lub z dnia poprzedniego. Wędlina, ser żółty, dżem, miód, świeże warzywa, pieczywo, placki, naleśniki (w formie wrapsów). Czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do tostów lub grzanek. Zalegające zioła typu natka pietruszki – idealnie nadaje się na pesto do kanapek. Omlet/jajecznia – pozostałości z lodówki typu końcówka sera, pomidora lub szynki pasują idealnie. Jogurt z dodatkami – resztka płątków owsianych, owoców śieżych/suszonych, łyżeczka dżemu, orzechy.
Wartościowe śniadanie dla dzieci
Jeśli śniadanie jest odpowiednio skomponowane doda energii Twojemu dziecku na cały dzień.
Węglowodany są podstawowym źródłem energii, które jest niezbędne do nauki i zabawy. Dostarczą ich przede wszystkim produkty zbożowe takie jak chleb, kasza, płatki owsiane. Pieczywo najlepiej wybierać pełnoziarniste, a płatki owsiane (zamiast np. kuleczek czekoladowych, cynamonowych kwadracików).
Białko również powinno się znaleźć w pożywnym śniadanio jako niezbędne źródło białka czyli ser, jajka, mleko, nasiona roślin strączkowych (wychodzą z nich super pastyu warzywne na pieczywo) lub ryby. Białko jest bardzo potrzebne w diecie dziecka do rozwoju mięśni i kości, budowy komórek, dodatkowo daje ono uczucie sytości.
Tłuszcze ale należy zwracać uwagę na dobre tłuszcze pochodzenia roślinnego np. awokado, orzechy, oliwa z oliwek lub masło. Tłuszcze również są potrzebne w diecie dziecka do prawidłowego rozwoju narządu wzroku i mózgu – wspiera proces nauki.
Nie zapominajmy o warzywach i owocach, które dostarczają nie tylko składniki mineralne i witaminy ale również błonnik i wodę. Zapewniają one nie tylko uczucie sytości na dłużej ale również pełnią ważną funkcję odporności organizmu.
Kilka przepisów na pyszne i pożywne śniadanie dla dziecka
MUFFINKI JAJECZNE
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- ½ papryki
- 1 mały pomidor bez skórki
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 kromka chleba razowego
- odrobina oleju do natłuszczenia foremki
- (możesz dodać pokrojoną w kostkę wędlinę oraz żółty ser)
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Paprykę, pomidora, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekaj. Chleb pokrój w małe kwadraciki. Jajka ubij. Foremkę do babeczek posmaruj olejem. Napełnij otwory foremki po równo – najpierw chlebem, potem warzywami – i zalej masą jajeczną, zostawiając ok. 1 cm na wyrośnięcie. Muffinki jajeczne piecz ok. 25 minut (do momentu całkowitego ścięcia jajek).
OWSIANKA Z JAGODAMI
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 3 łyżki jagód (mogę być mrożone)
- opcjonalnie do smaku miód/ syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane wrzuć do garnka, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj jagody i wiórki kokosowe, całość gotuj przez chwilę. Gotową owsiankę przełóż do miseczki, posyp wiórkami i opcjonalnie polej wybrantm słodzidłem.
KANAPKA Z INDYKIEM I WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
- 2 kromki chleba żytniego
- pół garści roszponki
- plaster szynki z indyka
- plaster awokado
- rzodkiewka
PRZYGOTOWANIE:
Rozsmaruj awokado na dwóch kromkach chleba, ułóż na jednej kromce roszponkę, szynkę, pokrojoną rzodkiewkę, roszponkę i przykryj drugą kromką chleba.