Produkty zbożowe
Podstawą menu powinny być produkty zbożowe, z pełnego przemiału (pieczywo: graham, razowe; płatki naturalne: orkiszowe, owsiane, jaglane, jęczmienne, żytnie; grube kasze: jęczmienna, pęczak, gryczana, ryż brązowy).
Aby bardziej urozmaicić to dziecku proponuję np. po jednej kromce chleba razowego i pszennego.
Pełnowartościowe białko
Warto pamiętać, że mleko i jego przetwory są źródłem nie tylko najlepiej przyswajalnego wapnia (pierwiastka, który jest niezbędny do budowy kości i zębów ale także źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin takich jak A,D,B2.
Codzienny jadłospis dziecka powinien zawierać 2-3 szklanki mleka, część można zastępić produktami mlecznymi (np. 1 szklankę mleka możesz zastąpić 2 plasterkami sera żółtego).
Ryby
Ryby w diecie przedszkolaka (szczególnie tłuste takie jak łosoś, szprot, śledź, makrela) powinny występować co najmniej raz w tygodniu.
Warto pamiętać, że ryby (w szczególności morskie) dostarczają dla zdrowia cennych wielonienasyconych kwasów) tłuszczowych omega-3.
Owoce i warzywa
W każdym posiłku należy koniecznie uwzględnić świeże warzywa i owoce sezonowe (w okresie jesienno-zimowym można wykorzystać mrożone)!
Zalecam stosowanie metody „kolorowego talerza”, która ułatwi sporządzenie smacznych oraz pełnowartościowych posiłków, jednocześnie zapewniając dziecku atrakcyjność potrawy.
Napoje
Najlepiej podawać dziecku wodę, jeśli ciężko jest je do tego przekonywać można podawać ją z plastrem cytryny bądź pomarańczy.
Warto uwzględnić także herbatki owocowe, ziołowe (herbata czarna słaby napar), rooibos, soki owocowe lub owocowo-warzywne (120-180ml na dobę)
Należy unikać napojów słodzonych gazowanych z substancjami dodatkowymi – nadmierna ilość tego typu napojów sprzyja próchnicy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia biegunek.
Słodycze
OGRANICZ SŁODYCZE (ale nie eliminuj ich całkowicie). Słodycze od pokoleń kojarzone były z dzieciństwem, a wszelkie czynniki zewnętrzne (reklamy lub dziadkowie, którzy z dobroci serca wnukom nie odmówią) sprawiają, że dzieci i tak sięgną po słodycze. Mimo iż produkty tego typu nie są zalecane należy pamiętać, że ważnym jest nie to aby dziecku zakazywać lecz aby edukować je, tłumaczyć mu, pomagając przy tym w dokonywaniu właściwego wyboru, a jednocześnie wspólnie z dzieckiem poszukaniu alternatywy dla „umiłowanego słodkiego smaku”.
Pamiętaj!
Należy uwzględnić wartość odżywczą w posiłkach ale i również smak, zapach, barwę, konsystencję. Kolorowe potrawy pobudzają apetyt oraz przyciągają wzrok co w przypadku dzieci jest bardzo pomocne.
Należy również pamiętać, że „urozmaicona dieta” chroni dziecko przed niedoborami, co jest dobrą gwarancją prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka.