Różnice w: „Najlepiej spożyć do” oraz „Najlepiej spożyć przed”

Jedna z pierwszych rzeczy, na którą powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie produktów spożywczych jest data ważności. Termin przydatności należy do głównych informacji, jaką producent ma obowiązek podać na opakowaniu. Jak się jednak okazuje zapis zapisowi nie jest równy – możemy spotkać terminy określajace takie jak” „należy spożyć do” i „należy spożyć przed”.

Czym się różni „najlepiej spożyć przed” od „należy spożyć do”?

Prostymi słowami łatwiej byłoby określić sformułowań „dobrze by było” oraz „obowiązkowo trzeba”. Pierwsze określa, że niekoniecznie musimy przestrzegać, jednak drugie jest to naszym obowiązkiem, które koniecznie należy się podporządkować.

„Najlepiej spożyć przed”

Określa datę minimalnej trwałości produktu. Minimalnej, czyli nie ostatecznej. Jest to data, do której dobrze by było spożyć produkt, ale jeśli zjemy go po tej dacie to nie powinno się to odbić niekorzystnie na naszym zdrowiu. Po upływie tej daty produkty nie ulegają zepsuciu, a jedynie może się zmienić ich smak, konsytencja, zapach czy nawet kolor.
Najczęściej do takich produktów zalicza się m.in.: produkty zbożowe; makarony, ryże, kasze, mąki, kawy, herbaty, oleje, mrożonki, konserwy, przyprawy (np. cukier w postaci sypkiej, sól), część słodyczy, wysokoprocentowe alkohole.

Wymienione wyżej produkty możemy bez obawy spożyć po upływie daty ważności. Musimy się jednak liczyć z drobnymi zmianami, które zajdą pod upływem czasu. Wyroby czekoladowe takie jak praliny, czy tabliczki czekolady mogą pokryć się białym nalotem (jest to tłuszcz, który wytrąca się, kiedy czekolada przez dłuższy czas leży w ciepłym miejscu). Poza delikatną zmianą konsystencji, nieestetycznym wyglądem nie ma w niej niczego złego, a więc nie wpłynie w żaden sposób negatywnie na nasze zdrowie.
Nalezy jednak pamiętać, że nie ma produktów zupełnie bezterminowych, zdatność do spożycia musi się kiedyś w końcu skończyć.

„Należy spożyć do”

Oznacza termin przydatności do spożycia. Po upływie tego terminu zjedzenie produktu może odbić się niekorzystnie na naszym zdrowiu. Sformułowanie „należy spożyć do” dotyczy przede wszystkim produktów świeżych, mlecznych i wyrobów garmażeryjnych. Należą do nich produkty takie jak: świeże mięso i ryby, nabiał (jogurt, mleko), soki niepasteryzowane.

Ze względu na nieznaczną ilość substancji konserwujących lub ich brak żywność ma krótką datę ważności, którą należy bezwzględnie przestrzegać aby nie groziły nam żadne konsekwencje zdrowotne. Oznacza to więc, że powinny te produkty być spożyte najpóźniej w dniu upływu terminu ważności.

Na termin przydatności do spożycia wpływa bardzo wiele czynników np. wyżej wspomniane substancje konserwujące ale również opakowanie, w którym jest produkt oraz sposób jego przechowywania. Dlatego bardzo ważne jest, że produkty „należy spożyć do” odnoszą się tylko i wyłącznie do produktów, które są przechowywane zgodnie z zaleceniami od producenta np. świeże mięso, które trzymane jest na blacie, zamiast w lodówce może szybciej stracić przydatność do spożycia niż wskazana data na opakowaniu.

Po spożyciu takich produktów po terminie może dojść do niebezpiecznych zatruć pokarmowych, które objawiają się silnymi bólami brzucha lub nawet wymiotami i biegunką. Jest to spowodowane rozwojem chorobotwórczych bakterii, dlatego z produktami, na których widnieje napis „należy spożyć do” nie warto ryzykować i stosować się do zaleceń od producenta żywności.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

słów o mnie

Według mnie odżywianie to nie dieta polegająca na kilkutygodniowych wyrzeczeniach, lecz długofalowa zmiana przynosząca trwałe efekty, lepsze samopoczucie i zadowolenie z jedzenia!