Sezonowe warzywa i owoce – czerwiec

Sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się niesamowitym smakiem, aromatem oraz wartością odżywczą.
Należy pamiętać, że występowanie konkretnych warzyw i owoców w danym okresie zależy od występującej pogody, temperatur i okresy te mogą ulec niewielkim zmianom.

Czereśnie

W Polsce jest popularnym drzewem owocowym. Owoce czereśni zbiera się od czerwca do lipca, poza spożywaniem surowych owoców popularne są kompoty, konfitury, dżemy i nalewki. 
Czereśnie są bogate w potas, wapń, fosfor i cynk. Posiadają takie witaminy jak A, C, E oraz witaminę B. Czereśnie charakteryzują się dużą ilością substancji antyoksydacyjnych, czyli chroniących skórę i tkanki przed wolnymi rodnikami i nowotworami.

Czerwona porzeczka

Należy do rodziny agrestowatych. Pochodzi z Europy Zachodniej, w Polsce jest uprawiana na dużych plantacjach oraz często spotykana w sadach i ogrodach. Dojrzewa od czerwca do sierpnia. Przez lekką kwaskowatość nie jest zbyt lubiana surowa. Idealnie sprawdzi się w ciastach, deserach, konfiturach, dżemach itd. Robi się z niej również soki i kompoty. 
Porzeczki zawierają dużo witaminy C oraz witaminy takie jak A, B1, B2, B6, PP, E, PP. Znajdziemy w porzeczkach także żelazo, fosfor, jod, wapń, bor.

Poziomki

Poziomek jest obecnie około 50 rodzajów, szeroko spotykana jest w Europie, Azji i Ameryce. W Polsce występują trzy gatunki. Typowym gatunkiem jest poziomka pospolita, która spotykana jest często w lasach. Zbierana jest od czerwca do sierpnia. Uprawiana poziomka owocuje nawet do października. Charakteryzuje się ona dużą aromatycznością i najczęściej trafia na stoły w postaci surowej. Znajduje szerokie zastosowanie w zielarstwie, dlatego wykorzystuje się suszone liście i korzenie. Dodawana jest także do herbat oraz popularne są koncentraty z soków z poziomek. 
Zawierają one witaminy C i P oraz B1, B2, E, K. Można również w nich znaleźć sole mineralne, taniny, kwasy organiczne i kwasy owocowe.

Truskawki

Co ciekawe, powstały one ze zmieszania dwóch gatunków poziomek – ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej oraz chilijskiej. Ceniona jest za niezwykłe walory smakowe. Polska jest jej największym producentem w UE. Sezon na ten owoc jest dość krótki i trwa od maja do czerwca, ale spotykane są także późniejsze odmiany, które zbierane są nawet i do września. Najlepiej smakuje surowa. Dodawana jest również do deserów, ciast i nabiału. Spotykane są także wina truskawkowe. Truskawki nadają się również do mrożenia.
Owoce zawierają wapń, fosfor i magnez. Te połączenie odkwasza organizm. Dodatkowo zawiera także potas, który oczyszczająca organizm. Dostarcza nam także witaminę C, A, B1, B2 oraz PP.

Brokuł

Nazywana inaczej kapustą szparagową. Należy do jednorocznych roślin kapustowatych. Pochodzi z Cypru, a popularność zdobył w starożytnej Grecji i Rzymie. Jest uprawiany m.in. w Polsce, Anglii, Francji, Hiszpanii i Włoszech. Nie występuje dziko. Polskie uprawy są zbierane od czerwca do listopada. Jego wygląd jest nazywany różą. Jadany jest na surowo, ale także częściej w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej i smażonej. Znajduje szerokie zastosowanie od zapiekanek, dodatek do makaronów, pizzy, po różnego rodzaju dania garnkowe.
Brokuły bogate są w witaminy A, C, B1, B2 oraz fosfor, wapń, magnez i żelazo.

Groszek zielony

Pochodzi z zachodniej Azji i Kaukazu, wschodniej i południowej Europy oraz Afryki Północnej. Powszechny jest także w Polsce, a jego sezon to czerwiec i lipiec. Zjadany jest najczęściej na surowo, ponieważ wtedy ma najlepszy smak. Nadaje się również do przygotowywania zup, past i różnego rodzaju sałatek. Znajduje się on często w mrożonych mieszankach warzywnych. 
Posiada on spore ilości białka, beta-karotenu i witamin C, D, K oraz z grupy B. Jest też źródłem kwasu foliowego, sodu, potasu, fosforu, żelaza, miedzi, kobaltu, jodu, cynk oraz magnezu.

Kapusta pekińska

Rodowodem sięga Chin i Japonii, gdzie gości na stołach od V wieku. Zachodnią cywilizację podbiła w latach 30. XX wieku, natomiast w Polsce pojawiła się póżniej. Jej sezon trwa zazwyczaj od czerwca do października. Dużą popularnością cieszy się w kuchni wschodniej, jej liście służą do zawijania wieprzowiny i ostryg. Natomiast w Polsce upodobanie do niej kończy się na surówkach. 
Zwiera takie witaminy jak A, B1, B2 i C. Posiada również wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.

Szparagi białe i zielone

Uprawiane są obecnie we wszystkich krajach. Pochodzą z Europy Wschodniej oraz Azji Mniejszej i Środkowej. Zielona odmiana uprawiana jest w pełnym słońcu, biała wymaga jego mniejszej ilości. Sezon na nie trwa od maja do czerwca, natomiast zielone szparagi są dostępne jeszcze w lipcu. Idealnie sprawdzają się do przystawek, obiadów i kolacji. Szparagi zazwyczaj są podawane w towarzystwie szynki, grzybów, ryb i mięs. Często są również gotowane na parze i podawane z prażoną bułką tartą. 
Szparagi są niesamowitą bombą witaminową oraz mineralną. Zawierają dużo witaminy K i kwasu foliowego, posiadają także karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C oraz potas, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo.

Jakie jeszcze warzywa pojawiają się w czerwcu?

Bób, ogórki i pomidory, które odzyskują swój nieziemski aromat. W czerwcu króluje również jedyny w swoim rodzaju rabarbar, fasolka szparagowa oraz młode ziemniaczki.

Koniec sezonu na dane produkty nie oznacza, że z utęsknieniem będziesz czekać na nie rok… Doskonałym rozwiązaniem jest mrożenie (nie wszystko, ale większość można mrozić). Zrób większe zapasy w sezonie i ciesz się ich smakiem i aromatem cały rok!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*