Warzywa i owoce

Kolorowo, pysznie i zdrowo – z tym kojarzyć można tylko warzywa i owoce, korzystajmy więc z tego co natura nam dała! Jak zajadać je mądrze aby sobie pomóc? Poniżej przedstawiam niezbędne informacje o wybranych warzywach i owocach, ich zalety i właściwości.

AGREST

Ma działanie moczopędne, jest stosowany w przewlekłych zaparciach. Zawiera dużą ilość luteiny.

ARBUZ

Działa przeciwbakteryjnie, chroni przed zakrzepami, wspomaga obniżenie ciśnienia. Zawiera duże ilości potasu, witaminy A i C.

AWOKADO

Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na wzrok oraz układ nerwowy. Bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża zawartość witamin C, E, A oraz z grupy B, zawiera również dużą ilość potasu.

BORÓWKA

Działa odkażająco, zapobiega biegunkom, ma działanie moczopędne, zmniejsza stężenie cukru we krwi, wzmacnia układ odpornościowy.

BÓB

Stosowany jest przy schorzeniach nerek, wątroby i jelita grubego. Zapobiega biegunkom.

BURAKI

Wspomagają odporność organizmu na infekcje i przeziębienia, ułatwiają trawienie, obniżają ciśnienie. Zapobiegają zaparciom oraz anemii.
Zawierają duże ilości żelaza, są idealnym środkiem krwiotwóczym. Korzeń buraka zawiera witaminę C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten, dodatkowo ma dużo składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, fluor, miedź oraz sód.

BANANY

Przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, są dobre w diecie dla nadciśnieniowców.

BRUKSELKA

Ma właściwości antynowotworowe, jest dobra na płodność, polecana dla kobiet w ciąży.

CZARNA PORZECZKA

Reguluje przemianę materii, zapobiega biegunkom, łagodzi ból gardła, działa korzystnie w schorzeniach dziąseł.

CZARNE JAGODY

Mają działanie wirusobójcze, chronią przed miażdżycą, chorobami serca, udarom. Są skuteczne w przeziębieniach, powstrzymują biegunkę.

CZEREŚNIE

Wspomagają odporność organizmu, łagodzą bóle reumatyczne, obniżają poziom cholesterolu.

CZOSNEK

Przede wszystkim nazywany jest natualnym antybiotykiem. Hamuje rozwój bakterii oraz zwalcza infekcje.

CEBULA

Działa bakteriobójczo, poprawia odporność. Zawiera dużą ilość witaminy C, jest źródłem kwasy foliowego oraz błonnika pokarmowego.

DYNIA

Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza wirusy i pasożyty. Jest bogata w cynk i witaminę C.

FASOLA

Obniża poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, działa przeciwnowotworowo, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu insuliny i cukru we krwi, zapobiega zaparciom.

FIGA

Zawierają duże ilości wapnia, wspomagając tym wzmocnienie kości. Szczególnie cenione są suszone figi.

GRUSZKI

Wspomagają odporność organizmu, trawienie, pracę mózgu. Działają moczopędnie. Są pomocne w bólach reumatycznych.

GREJPFRUT

Wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje naczynia układu krwionośnego w odpowiedniej kondycji. Duża ilosć flawonoidów – działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe.

JEŻYNY

Stosowane przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Ułatwiają trawienie.

JABŁKA

Chronią przed zaparciami, zawałem, wzmacniają zęby, zapobiegają miażdżycy, wspomagają pracę mózgu.

KALAFIOR

Ma właściwości przeciwzapalne, jest bogaty w przeciwutleniacze, wspomaga pracę serca i mózgu.

KALAREPA

Właściwości przeciwnowotworowe, grzybobójcze i bakterobójcze. Źródło luteiny – prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Liście kalarepty – skarbnica chlorofilu i żalaza. Jest źródłem witaminy C oraz z grupy B.

MALINY

Działa przeciwwirusowo i przeciwgorączkowo. Poprawiają trawienie, są odpowiednie na gorączkę, bóle miesiączkowe. Źródło magnezu, wapnia i żelaza.

MARCHEW

Przede wszystkim jest źródło karotenoidów. Wspomaga prawidłowy wzrok. Żródło witaminy A, B, E i K oraz z grupy witaminy B.

OGÓREK

Bogaty w przeciwutleniacze, przeciwnowotworowy. Działa moczopędnie – zalecany w chorobach nerek oraz infekcjach układu moczowego. Zawiera błonnik pokarmowy.

POMIDOR

Zmniejsza ryzyko zawału serca, wspomaga trawienie, wzmacnia odporność. Neutralizuje wolne rodniki. Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, działają moczopędnie. Duża zawartość witaminy C, PP, K oraz z grupy B. Zawierają również dużą ilość potasu, wapnia, fosforu, magnezu oraz żelaza.

PAPRYKA

Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni organizm przed chorobami układu krążenia. Usuwa wolne rodniki. Bogata w potas, wapń, witaminę C oraz keta-karoten.

PIETRUSZKA

Wspomaga dolegliwości układu pokarmowego, wspomaga apetyt, pomocna przy anemii. Korzeń pietruszki działa odkażająco. Listki pietruszki zawierają dużą ilość witaminy C – wspomaga leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza, dobrze wpływa na wzrok, źródło magnezu, wspomaga odporność organizmu.

POMARAŃCZA

Jest wspaniałym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstałe m.in z podowu stresu, małej ilości snu, papierosów i alkoholu. Znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B.

RABARBAR

Działanie przeciwzapalne, wspomaga układ trawienny, chroni układ krążenia, poprawia apetyt. Źródło witaminy C, E i A oraz fitoestrogenów.

RZODKIEWKA

Naturalny antybiotyk. Przyspiesza metabolizm, wspomaga pracę układu pokarmowego (w tym wątroby), zapobiega anemii, działa antybakteryjnie. Główne źródło potasu, zawiera również żelazo, fosfor, cynk. Witaminy A, C oraz z grupy B.

RUKOLA

Wzmacnia organizm, regeneruje komórki organizmu, działanie antywirusowe. Zawiera przede wszystkim witaminę K, A, C oraz foliany. Zawiera większą ilość żelaza niż liście sałaty lodowej.

SAŁATA

Poprawia trawienie, ma działanie moczopędne, obniża poziom cukru we krwi, zalecana jest przy wrzodach żołóądka i dwunastnicy. Obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Pomocna przy anemii, zapobiega zaparciom. Jest źródłem witaminy A, C, E i K oraz z grupy B.

SZPINAK

Obniża poziom cholesterolu, ułatwia trawienie, właściwości antynowotworowe, obniża ciśnienie. Polecany w leczeniu anemii. Bogaty w żelazo.

SZCZYPIOREK

Właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrybiczne, wspomaga pracę oczu.

TRUSKAWKI

Odkwaszają organizm, łągodzą stany zapalne, zmniejszają ryzyko chorób serca, wspomagają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, przyspieszają przemianę materii. Duże źródło witaminy C (większe niż cytrusy).

WINOGRON

Zapobiega próchnicy zębów, ma działanie moczopędne, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Łagodzi zatrucia pokarmowe, wspomaga odporność organizmu. Bogate w witaminy C i A oraz z grupy B. Zawierają również potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. 

ŻURAWINA

Przede wszystkim wspomaga infekcję dróg moczowych. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Bogate źródło witaminy A, C oraz z grupy B.

Według najnowszej piramidy żywieniowej warzywa i owoce są podstawą w odżywianiu, w praktyce powinny stanowić połowę tego co jemy. Dlatego nie zapominajcie o dostarczeniu odpowiedniej ilości warzyw i owoców – jest to niesamowite bogactwo, którym obdarowała nas natura, obfita w ogromne ilości witamin i składników odżywczych. Warzywa i owoce to same korzyści zdrowotne!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

słów o mnie

Według mnie odżywianie to nie dieta polegająca na kilkutygodniowych wyrzeczeniach, lecz długofalowa zmiana przynosząca trwałe efekty, lepsze samopoczucie i zadowolenie z jedzenia!