Zamiennik zdrowego smarowidła zamiast Nutelli

Zdjęcie autorstwa Anna Tukhfatullina Food Photographer/Stylist z Pexels

Nutella jest uwielbiana na całym świecie przez miliony ludzi. Okazuje się, że jest to krem, który składa się z pięciu głównych produktów takich jak: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, odtłuszczone mleko i kakao. Ale! Około połowy zawartości słoika to cukier (aż 56g cukru na 100g!), na drugim miejscu natomiast olej palmowy.

Nutella

Zdecydowanie jest to słaby wybór żywieniowy. Ma ona za dużo cukru, tłuszczów i konserwantów, a za mało błonnika i związków aktywnych. 100g Nutelli zawiera 6g białka, 31g tłuszczy, 57g węglowodanów i 546 kcal. Orzechów laskowych w nutelli jest zaledwie 13% dlatego zdecydowanie lepszym wyborem niż sama nutella byłoby np. masło orzechowe. Mimo to nutella nie jest całkowicie zakazana, składowo wypada naprawdę kiepsko i jeśli już chcemy to spożywajmy niewielkie jej ilości pamiętając o produktach prozdrowotnych (zielone produkty), które zneutralizują negatywne substancje zawarte w nutelli.
Na etykiecie Nutelli możemy znaleźć szczegółowe informacje odnośnie cukru – 8,5g cukru na 1 łyżeczkę (15g). Cukier to tzw. puste kalorie. Osoby spożywające potrawy bogate w cukry mają często zaburzoną gospodarkę mineralną organizmu. Wyjątek tutaj stanowią owoce i miód, które również zawierają spore ilości cukru ale dostarczają one również do naszego organizmu wiele niezbędnych substancji odżywczych. Umiarkowane spożywanie zdrowych produktów szkodliwych nie jest szkodliwe.
Olej palmowy stosowany przy produkcji Nutelli nadaje jej kremową i delikatną konsystencję i jest to również najtańszy dostępny olej na rynku. Ciekawostką jest to, że niewiadomo, czy olej ten jest stosowany ze względu na poprawę walorów smakowych, czy też ze względu na stosunkowo niższą cenę (jeśli olej zostałby zmieniony na inny koszt produkcji w skali roku mógłby wzrosnąć nawet o 8-22 milionów!). Olej palmowy może zwiększać ryzyko chorób serca oraz przybierania na wadze. Wada tego produktu to również spowolnienie metabolizmu. Wszystko to spowodowane jest bardzo dużą ilością występujących w oleju palmowym nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jedyne warte uwagi składniki to orzechy laskowe i kakao (mimo, że jest ich dość mało w składzie). Zawierają one dużą ilość antyoksydantów, magnezu, żelaza oraz wpływają na nasz organizm jako naturalny anydepresant.
Orzechy zawierają również duże ilości witaminy E, poprawiają pracę mózgu, działają korzystnie na pracę serca, podnoszą wytrzymałość i są polecane w profilaktyce chorób nowotworowych.
Odtłuszczone mleko bardzo szybko zyskało na popularności ze względu na niską kaloryczność, jednak z czasem coraz więcej naukowców zaczyna je oceniać jako niezdrowe. Udowodniono, że osoby kupujące produkty z obniżoną zawartością tłuszczu miały skłonności do jedzenia większej ilości jedzenia „śmieciowego” z dużą ilością węglowodanów, co sprawiło, że ludzie chcący odżywiać się zdrowo zaczynali odżywiać się coraz gorzej.

Masło orzechowe lepszym wyborem żywieniowym?

Masło orzechowe bogate jest w witaminy B, zwłaszcza B3, E oraz zawiera dość duże ilości błonnika, mimo to ma słabą proporcję kwasów tłuszczowych omega 3:6. Masło orzechowe jest również dobrym antyoksydantem (pomaga w zneutralizowaniu stanów zapalnych). Mimo to warto pamiętać o tym, aby CZYTAĆ ETYKIETY ponieważ niektórzy producenci dodają cukier lub olej palmowy.

Domowy krem czekoladowy

Przede wszystkim plusem jest to, że robimy go samemu w domu, a więc mamy świadomość tego jakich produktów używamy przy przygotowaniu go bez zbędnych dodatków i konserwantów. Zawiera wiele niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów, ma dość dużą ilość błonnika, silne działanie antyoksydacyjne i wysoki indeks sytości. Nawet jeśli sami dosłodzimy sobie nasz domowy krem to i tak mamy nad tym kontrolę i świadomość tego, że nie będzie to tak spora ilość cukru jak w przypadku Nutelli (56g/100g).
Podsumowując, jedz to na co masz ochotę, z umiarem, ale pamiętaj o swoim zdrowiu. Czytaj etykiety i wybieraj mądrze.

Przepis na domową nutellę

Składniki:
– 1 miękkie awokado
– 1 dojrzały banan
– 2 duże daktyle
– 1 łyżeczka kakao
– ok 4 łyżki wody w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać)
– garść orzechów
(opcjonalnie miód)

Przepis:
Awokado i banana obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i rozdrobnić na gładką masę. Krem czekoladowy przełożyć do słoiczka lub pudełka z przykrywką.
Kremu można użyć do smarowania pieczywa, placuszków, naleśników, nadzienia do babeczek, dodatków do ciast i tortów.
Krem można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku maksymalnie 2dni.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*