Makaron
Makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie serowym
Składniki
- 100 g makaronu z mąki z ciecierzycy
- 400 g świeżego szpinaku
- 8 szt pomidorków koktajlowych
- 10 ml oleju rzepakowego
- 1 szt cebula szalotka
- 1 szt ząbek czosnku
- 200 ml śmietanka 30%
- 50 g ser żółty tarty/parmezan/mozzarella
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć kilka minut, dodając odrobinę soli, w momencie jak wszystko złapie złotawy kolor przełożyć do małej miseczki.
- Na dużej patelni dodać odrobinę oleju i na małym gazie pod przykryciem, co jakiś czas mieszając smażyć szpinak. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
- Do garnka nalać wody, doprawić solą, wlać odrobinkę oleju i w momencie wrzenia wrzucić makaron, gotuj do miękkości
- Do szpinaku dodać podsmażony wcześniej czosnek i cebulę, wlać śmietanę, chwile gotować pod przykryciem. Na koniec dodać ser i wszystko dokładnie wymieszać.
- Na osobnej patelni podsmażyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, na koniec dodać je do szpinaku, zamieszać.
- Ugotowany makaron przełożyć na patelnię i wszystko razem wymieszać.
- Całość przełóż do misek, smacznego!
Notes
Danie można całkowicie przerabiać, stosując różnego rodzaju makaron.
Do mojego dania dodałam również czosnek niedźwiedzi i zioła toskańskie, polecam.
Do mojego dania dodałam również czosnek niedźwiedzi i zioła toskańskie, polecam.
Mniam, wygląda pysznie 🙂 Chętnie spróbuję