Bezglutenowa szarlotka z płatkami migdałowymi

Bezglutenowa szarlotka z płatkami migdałowymi

Żaneta Targosz
Bezglutenowa szarlotka na mące ryżowej, jaglanej i ziemniaczanej. Z dodatkiem cukru kokosowego, erytrytolu, jabłkami i migdałami.
Czas przygotowania 30 min.
Czas gotowania 40 min.
Danie Desery
Kuchnia French
Porcje 12
kcal 264 kcal

Przygotowanie

  • Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej na stolnice. Dodaj cukier puder, odrobine aromatu migdałowego (opcjonalnie), pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników.
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki.
  • Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka i razem z cynamonem, wodą i cukrem, praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie.Jabłka wyłóż na schłodzony spód.
  • Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek i obsyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Składniki
  

  • 130 g mąka jaglana
  • 100 g mąka ryżowa
  • 35 g mąka ziemniaczana
  • 100 g masło
  • 1 szt jajko
  • 80 g cukier puder
  • 1,4 kg jabłka
  • 4 łyżeczki erytrytol
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 50 g płatków migdałowych

Notes

Przepis na tortownicę o średnicy 24cm.

Cała blacha to 3168 kcal, jeden kawałek 264 kcal (B 4,23g; T 10,51g; W 40,25g)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Recipe Rating




You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*