
Kurczak curry
Ryż z dynią, marchewką, czosnkiem i pomidorami na mleku kokosowym
Składniki
- Filet z piersi kurczaka
- 200 g dyni
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- pół puszki krojonych bez skórki (lub 1 cały pomidor)
- 1 woreczek ryżu
- 10 ml oleju
- natka pietruszki
- Przyprawy (wg uznania) sól, pieprz, imbir mielony, kardamon, gałka muszkatołowa, curry, chili, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi
Sposób przygotowania
- Umyć, osuszyć i pokroić w kostkę filet z kurczaka, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i słodką papryką. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju
- Na osobnej dużej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę dynie (może być mrożona), marchewkę i przeciśnięty ząbek czosnku – doprawić solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową, czosnkiem niedźwiedzim, mielonym imbirem i chilli.
- Wstawić ryż do gotowania.
- Do dyni, marchewki i czosnku dolać odrobinę wody i połowę puszki pomidorów pokrojonych bez skórki (lub cały pomidor pokrojony w kostkę bez skórki). Gotować na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż pomidory się nie rozpadną, po chwili dodać podsmażonego kurczaka.
- Wlać mleczko kokosowe, doprawić przyprawą curry (nie żałować) i gotować kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Spróbuj i dopraw do smaku (ja dodałam więcej soli, czosnku niedźwiedziego i chilli, ponieważ było zbyt słodkie).Na talerz wyłóż ryż, polej sosem i posyp pokrojoną natką pietruszki lub kolendry.
Notes
Smak sosu jest bardzo smaczny i specyficzny, wszystko zależy od dodanych przypraw, które można mieszać wg uznania i upodobań.