
Pasztet z gotowanych warzyw z rosołu
z dodatkiem czarnuszki i pomidorów
Składniki
- 4 szt marchewki
- 2 szt pietruszki (korzeń)
- 1 szt selera
- 2 szt jajek
- 4 łyżki bułki tartej (+2 łyżki do posypania w formie)
- przyprawy wg uznania gałka muszkatałowe, papryka słodka, paparyka wędzona, estragon, sól, pieprz
- 1 średni pomidor
- odrobina masła (do wysmarowania formy)
Sposób przygotowania
- Warzywa w rosole lepiej gotować w całości, ewentualnie przekrojone na pół, aby się nie rozgotowały.Warzywa wyjmujemy z rosołu (marchewkę, pietruszkę i seler) i pozostawiamy do ostudzenia. Zimne warzywa zmielić przy pomocy blendera, malaksera lub maszynki do mielenia mięsa.
- Do masy wbijamy 2 jajka, dodajemy przyprawy (można dodać inne wg uznania – w kuchni warto eksperymentować) i bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszamy. Formę podłużną smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
- Formę podłużną smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki wykładamy warzywną masę i posypujemy czarnuszką. Na wierzch układamy plastry pomidora. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 1 godzinę
- Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w lodówce.