Pasztet z gotowanych warzyw z rosołu

Pasztet z gotowanych warzyw z rosołu

Żaneta Targosz
z dodatkiem czarnuszki i pomidorów
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 1 hr
Danie dodatek do pieczywa

Składniki
  

  • 4 szt marchewki
  • 2 szt pietruszki (korzeń)
  • 1 szt selera
  • 2 szt jajek
  • 4 łyżki bułki tartej (+2 łyżki do posypania w formie)
  • przyprawy wg uznania gałka muszkatałowe, papryka słodka, paparyka wędzona, estragon, sól, pieprz
  • 1 średni pomidor
  • odrobina masła (do wysmarowania formy)

Sposób przygotowania
 

  • Warzywa w rosole lepiej gotować w całości, ewentualnie przekrojone na pół, aby się nie rozgotowały.
    Warzywa wyjmujemy z rosołu (marchewkę, pietruszkę i seler) i pozostawiamy do ostudzenia. Zimne warzywa zmielić przy pomocy blendera, malaksera lub maszynki do mielenia mięsa.
  • Do masy wbijamy 2 jajka, dodajemy przyprawy (można dodać inne wg uznania – w kuchni warto eksperymentować) i bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszamy. Formę podłużną smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
  • Formę podłużną smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki wykładamy warzywną masę i posypujemy czarnuszką. Na wierzch układamy plastry pomidora. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 1 godzinę
  • Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Recipe Rating




You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

słów o mnie

Według mnie odżywianie to nie dieta polegająca na kilkutygodniowych wyrzeczeniach, lecz długofalowa zmiana przynosząca trwałe efekty, lepsze samopoczucie i zadowolenie z jedzenia!