
Risotto z cukinią
Z dodatkiem czerwonej cebuli, mozzarelli i natki pietruszki
Składniki
- 100 g ryżu do risotto (arborio)
- 2 cukinie
- 1 czerwona cebula
- 10 g natki pietruszki
- 20 g tartej mozzarelli
- 100 ml wody (opcjonalnie białego wytrawnego wina)
- 250 ml bulionu
- 10 g masła
- 5 g łuskanego słonecznika
Sposób przygotowania
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię przekrój na pół. Półtora cukinii zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa i delikatnie je podsmaż.
- Po chwili dodaj ryż, wodę (lub białe wino) i duś przez kilka minut. Po tym czasie dodaj wodę i dolewaj stopniowo bulion. Dodatkowo posiekaj natkę pietruszki i dorzuć na patelnie. Duś pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu, gdy bulion się wchłonie a ryż będzie miękki.
- W międzyczasie pozostałą połowę cukinii pokrój w półplastry i podsmaż na drugiej patelni z dodatkiem soli i pieprzu.
- Do gotowego risotto dodaj masło, startą mozzarelle i dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe risotto podaj z mozzarellą, podsmażoną cukinią i posypanymi ziarnami słonecznika.
Super przepis!