Sałatka z bobu z rzodkiewką, cebulką i natką pietruszki

Sałatka z bobu

Żaneta Targosz
Z dodatkiem sezonowej rzodkiewki, młodej cebulki i natki pietruszki z aromatycznym sosem tahini
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
Danie Sałatki
Porcje 2

Składniki
  

  • 300 g bobu
  • 4 szt rzodkiewki
  • 1 młoda cebulka (ja dodałam szalotkę)
  • 1/4 pęczku natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tahini
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Ugotować bób (ok. 10 – 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały). Odcedzić i obrać z łupinek. Obrany bób włożyć do salaterki i polać sokiem z cytryny (2 łyżki), wymieszać.
  • Dodać cienko pokrojone rzodkiewki, pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Przygotować sos: tahini włożyć do miseczki, doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę, sok z cytryny (opcjonalnie 1/2 łyżeczki syropu klonowego). Dokładnie wymieszać łyżką lub miksować w melakserku (można dodać odrobinę wody) aż uzyskamy gładki i płynny sos. Polać po sałatce.
  • Sałatkę można podać na makaronie, kaszy lub z dodatkiem bagietek.

Notes

Można pominąć tahini jednak podbija to smak. Można do sałatki opcjonalnie dodać jeszcze posiekany szczypiorek.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Recipe Rating




You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*