
Sałatka z bobu
Z dodatkiem sezonowej rzodkiewki, młodej cebulki i natki pietruszki z aromatycznym sosem tahini
Składniki
- 300 g bobu
- 4 szt rzodkiewki
- 1 młoda cebulka (ja dodałam szalotkę)
- 1/4 pęczku natki pietruszki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tahini
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Ugotować bób (ok. 10 – 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały). Odcedzić i obrać z łupinek. Obrany bób włożyć do salaterki i polać sokiem z cytryny (2 łyżki), wymieszać.
- Dodać cienko pokrojone rzodkiewki, pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Przygotować sos: tahini włożyć do miseczki, doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę, sok z cytryny (opcjonalnie 1/2 łyżeczki syropu klonowego). Dokładnie wymieszać łyżką lub miksować w melakserku (można dodać odrobinę wody) aż uzyskamy gładki i płynny sos. Polać po sałatce.
- Sałatkę można podać na makaronie, kaszy lub z dodatkiem bagietek.
Notes
Można pominąć tahini jednak podbija to smak. Można do sałatki opcjonalnie dodać jeszcze posiekany szczypiorek.