{"id":4581,"date":"2022-12-14T12:57:05","date_gmt":"2022-12-14T11:57:05","guid":{"rendered":"https:\/\/dietazesmakiem.pl\/?p=4581"},"modified":"2022-12-14T13:10:42","modified_gmt":"2022-12-14T12:10:42","slug":"najlepiej-spozyc-do-vs-najlepiej-spozyc-przed","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/dietazesmakiem.pl\/porady\/najlepiej-spozyc-do-vs-najlepiej-spozyc-przed\/","title":{"rendered":"R\u00f3\u017cnice w: „Najlepiej spo\u017cy\u0107 do” oraz „Najlepiej spo\u017cy\u0107 przed”"},"content":{"rendered":"\n

Jedna z pierwszych rzeczy, na kt\u00f3r\u0105 powinni\u015bmy zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 przy zakupie produkt\u00f3w spo\u017cywczych jest data wa\u017cno\u015bci. Termin przydatno\u015bci nale\u017cy do g\u0142\u00f3wnych informacji, jak\u0105 producent ma obowi\u0105zek poda\u0107 na opakowaniu. Jak si\u0119 jednak okazuje zapis zapisowi nie jest r\u00f3wny – mo\u017cemy spotka\u0107 terminy okre\u015blajace takie jak” „nale\u017cy spo\u017cy\u0107 do” i „nale\u017cy spo\u017cy\u0107 przed”.<\/p>\n\n\n\n

Czym si\u0119 r\u00f3\u017cni „najlepiej spo\u017cy\u0107 przed” od „nale\u017cy spo\u017cy\u0107 do”?<\/h2>\n\n\n\n

Prostymi s\u0142owami \u0142atwiej by\u0142oby okre\u015bli\u0107 sformu\u0142owa\u0144 „dobrze by by\u0142o” oraz „obowi\u0105zkowo trzeba”. Pierwsze okre\u015bla, \u017ce niekoniecznie musimy przestrzega\u0107, jednak drugie jest to naszym obowi\u0105zkiem, kt\u00f3re koniecznie nale\u017cy si\u0119 podporz\u0105dkowa\u0107.<\/p>\n\n\n\n

„Najlepiej spo\u017cy\u0107 przed”<\/h2>\n\n\n\n

Okre\u015bla dat\u0119 minimalnej trwa\u0142o\u015bci produktu. Minimalnej, czyli nie ostatecznej. Jest to data, do kt\u00f3rej dobrze by by\u0142o spo\u017cy\u0107 produkt, ale je\u015bli zjemy go po tej dacie to nie powinno si\u0119 to odbi\u0107 niekorzystnie na naszym zdrowiu.<\/strong> Po up\u0142ywie tej daty produkty nie ulegaj\u0105 zepsuciu, a jedynie mo\u017ce si\u0119 zmieni\u0107 ich smak, konsytencja, zapach czy nawet kolor.
Najcz\u0119\u015bciej do takich produkt\u00f3w zalicza si\u0119 m.in.: produkty zbo\u017cowe; makarony, ry\u017ce, kasze, m\u0105ki, kawy, herbaty, oleje, mro\u017conki, konserwy, przyprawy (np. cukier w postaci sypkiej, s\u00f3l), cz\u0119\u015b\u0107 s\u0142odyczy, wysokoprocentowe alkohole.<\/p>\n\n\n\n

Wymienione wy\u017cej produkty mo\u017cemy bez obawy spo\u017cy\u0107 po up\u0142ywie daty wa\u017cno\u015bci. Musimy si\u0119 jednak liczy\u0107 z drobnymi zmianami, kt\u00f3re zajd\u0105 pod up\u0142ywem czasu. Wyroby czekoladowe takie jak praliny, czy tabliczki czekolady mog\u0105 pokry\u0107 si\u0119 bia\u0142ym nalotem (jest to t\u0142uszcz, kt\u00f3ry wytr\u0105ca si\u0119, kiedy czekolada przez d\u0142u\u017cszy czas le\u017cy w ciep\u0142ym miejscu). Poza delikatn\u0105 zmian\u0105 konsystencji, nieestetycznym wygl\u0105dem nie ma w niej niczego z\u0142ego, a wi\u0119c nie wp\u0142ynie w \u017caden spos\u00f3b negatywnie na nasze zdrowie.<\/strong>
Nalezy jednak pami\u0119ta\u0107, \u017ce nie ma produkt\u00f3w zupe\u0142nie bezterminowych, zdatno\u015b\u0107 do spo\u017cycia musi si\u0119 kiedy\u015b w ko\u0144cu sko\u0144czy\u0107.<\/p>\n\n\n\n

„Nale\u017cy spo\u017cy\u0107 do”<\/h2>\n\n\n\n

Oznacza termin przydatno\u015bci do spo\u017cycia. Po up\u0142ywie tego terminu zjedzenie produktu mo\u017ce odbi\u0107 si\u0119 niekorzystnie na naszym zdrowiu. Sformu\u0142owanie „nale\u017cy spo\u017cy\u0107 do” dotyczy przede wszystkim produkt\u00f3w \u015bwie\u017cych, mlecznych i wyrob\u00f3w garma\u017ceryjnych. Nale\u017c\u0105 do nich produkty takie jak: \u015bwie\u017ce mi\u0119so i ryby, nabia\u0142 (jogurt, mleko), soki niepasteryzowane. <\/p>\n\n\n\n

Ze wzgl\u0119du na nieznaczn\u0105 ilo\u015b\u0107 substancji konserwuj\u0105cych lub ich brak \u017cywno\u015b\u0107 ma kr\u00f3tk\u0105 dat\u0119 wa\u017cno\u015bci, kt\u00f3r\u0105 nale\u017cy bezwzgl\u0119dnie przestrzega\u0107 aby nie grozi\u0142y nam \u017cadne konsekwencje zdrowotne. Oznacza to wi\u0119c, \u017ce powinny te produkty by\u0107 spo\u017cyte najp\u00f3\u017aniej w dniu up\u0142ywu terminu wa\u017cno\u015bci.<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Na termin przydatno\u015bci do spo\u017cycia wp\u0142ywa bardzo wiele czynnik\u00f3w np. wy\u017cej wspomniane substancje konserwuj\u0105ce ale r\u00f3wnie\u017c opakowanie, w kt\u00f3rym jest produkt oraz spos\u00f3b jego przechowywania. Dlatego bardzo wa\u017cne jest, \u017ce produkty „nale\u017cy spo\u017cy\u0107 do” odnosz\u0105 si\u0119 tylko i wy\u0142\u0105cznie do produkt\u00f3w, kt\u00f3re s\u0105 przechowywane zgodnie z zaleceniami od producenta np. \u015bwie\u017ce mi\u0119so, kt\u00f3re trzymane jest na blacie, zamiast w lod\u00f3wce mo\u017ce szybciej straci\u0107 przydatno\u015b\u0107 do spo\u017cycia ni\u017c wskazana data na opakowaniu.<\/p>\n\n\n\n

Po spo\u017cyciu takich produkt\u00f3w po terminie mo\u017ce doj\u015b\u0107 do niebezpiecznych zatru\u0107 pokarmowych, kt\u00f3re objawiaj\u0105 si\u0119 silnymi b\u00f3lami brzucha lub nawet wymiotami i biegunk\u0105. Jest to spowodowane rozwojem chorobotw\u00f3rczych bakterii, dlatego z produktami, na kt\u00f3rych widnieje napis „nale\u017cy spo\u017cy\u0107 do” nie warto ryzykowa\u0107 i stosowa\u0107 si\u0119 do zalece\u0144 od producenta \u017cywno\u015bci. <\/p>\n\r\n