Zupa krem z curry
Żaneta Targosz
Zupa krem curry z cukinią z dodatkiem mleka kokosowego, kawałkami pomidorów malinowych i mini grzankami.
Czas przygotowania 30 min.
Czas gotowania 2 godz.
Danie Zupa
Kuchnia Azjatycka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- kawałek imbiru ok 2cm
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 małej papryki czerwonej
- 300 g cukinii
- 1 łyżka przyprawy curry
- szczypta przyprawy ostre chili
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- mini grzanki
Ugotuj bulion
Na dużej patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, starty obrany imbir i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę i cukinię. Smażyć do miękkości, doprawić chili i curry i szczyptą soli.
Dodać wszystko z patelni do bulionu i zagotować, dodając w międzyczasie obranego i pokrojonego pomidora bez pestek.
Zmiksować, dodać mleko kokosowe, wymieszać.
Podawać z mini grzankami, opcjonalnie z posiekaną zielenią, płatkami chili, posiekanymi orzechami (pinii, pekan lub nerkowca)