Go Back

Zupa krem z curry

Żaneta Targosz
Zupa krem curry z cukinią z dodatkiem mleka kokosowego, kawałkami pomidorów malinowych i mini grzankami.
Czas przygotowania 30 min.
Czas gotowania 2 godz.
Danie Zupa
Kuchnia Azjatycka
Porcje 2

Składniki
  

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru ok 2cm
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 300 g cukinii
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • szczypta przyprawy ostre chili
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • mini grzanki

Sposób przygotowania
 

  • Ugotuj bulion
  • Na dużej patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, starty obrany imbir i czosnek, chwilę podsmażyć.  Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę i cukinię. Smażyć do miękkości, doprawić chili i curry i szczyptą soli.
  • Dodać wszystko z patelni do bulionu i zagotować, dodając w międzyczasie obranego i pokrojonego pomidora bez pestek.
  • Zmiksować, dodać mleko kokosowe, wymieszać.
  • Podawać z mini grzankami, opcjonalnie z posiekaną zielenią, płatkami chili, posiekanymi orzechami (pinii, pekan lub nerkowca)