Go Back

Sałatka z pomarańczą, granatem i dressingiem miętowo-limonkowym

Żaneta Targosz
Przepyszna i lekka słodko-kwaśna sałatka. Soczyste i słodkie pomarańcze, słodko-kwaśny chrupiący granat, sos ze świeżą miętą i cytryną uzupełnione chrupiącymi orzechami włoskimi i wyrazistym w smaku serem feta. Wszystkie smaki świetnie się wzajemnie uzupełniają.
Czas przygotowania 10 min.
Danie Sałatki
Porcje 3

Składniki
  

  • 100 g mix sałat
  • 3 pomarańcze
  • 1 granat
  • garść orzechów włoskich
  • kilka listków świeżej mięty
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cytryny

Sposób przygotowania
 

  • Umyty mix sałat wyłożyć na talerzyki.
  • Przygotowanie sosu: Do słoiczka wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki cytryny, kilka listków mięty (dokłdnie je posiekaj), opcjonalnie dodaj sól i pieprz (Ja nie dodawałam i wyszło równie smaczne). Zakręć słoik i intensywnie potrząsnąśnij.
  • Na mix sałat wyłóż pokrojoną fetę, pomarańczę, pestki granatu i orzechy włoskie (połówki, część posiekane).
  • Wszystko polej dressingiem wg własnych upodobań.

Notes

Przepis zaczerpnięty ze strony:
https://www.everyday-delicious.pl/salatka-z-pomarancza-granatem
W przepisie z powyższego linku dressing przygotowany jest z limonką, ja zamieniłam to na cytrynę i wyszło równie smaczne.