Go Back

Muffiny

Żaneta Targosz
Muffinki z dodatkiem wiórek kokosowych, czekolady gorzkiej i białej oraz truskawek.
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 25 min.
Danie Desery
Porcje 24
kcal 162 kcal

Składniki
  

  • 200 g mąki z zielonego groszku
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 80 g cukru (ksylitol/erytrytol)
  • 5 kostek bialej czekolady
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka truskawek
  • 3 jajka

Sposób przygotowania
 

  • Wszystko razem wymieszać, wlać do papilotek na 2/3 wysokości i posypać truskawkami. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach 25 minut.

Notes

Jedna muffinka ma ok. 162kcal - B 3,63g; T 9,95g; W 14,23g
Zamiast truskawek można dodać borówki lub inne owoce.
Czekoladę oraz wiórki kokosowe można dodać według własnych upodobań.
Mąka z zielonego groszku jest źródłem białka, żelaza, fosforu i potasu.