Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć kilka minut, dodając odrobinę soli, w momencie jak wszystko złapie złotawy kolor przełożyć do małej miseczki.
Na dużej patelni dodać odrobinę oleju i na małym gazie pod przykryciem, co jakiś czas mieszając smażyć szpinak. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
Do garnka nalać wody, doprawić solą, wlać odrobinkę oleju i w momencie wrzenia wrzucić makaron, gotuj do miękkości
Do szpinaku dodać podsmażony wcześniej czosnek i cebulę, wlać śmietanę, chwile gotować pod przykryciem. Na koniec dodać ser i wszystko dokładnie wymieszać.
Na osobnej patelni podsmażyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, na koniec dodać je do szpinaku, zamieszać.
Ugotowany makaron przełożyć na patelnię i wszystko razem wymieszać.
Całość przełóż do misek, smacznego!
Notes
Danie można całkowicie przerabiać, stosując różnego rodzaju makaron. Do mojego dania dodałam również czosnek niedźwiedzi i zioła toskańskie, polecam.