Go Back

Sałatka z bobu

Żaneta Targosz
Z dodatkiem sezonowej rzodkiewki, młodej cebulki i natki pietruszki z aromatycznym sosem tahini
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
Danie Sałatki
Porcje 2

Składniki
  

  • 300 g bobu
  • 4 szt rzodkiewki
  • 1 młoda cebulka (ja dodałam szalotkę)
  • 1/4 pęczku natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tahini
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Ugotować bób (ok. 10 - 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały). Odcedzić i obrać z łupinek. Obrany bób włożyć do salaterki i polać sokiem z cytryny (2 łyżki), wymieszać.
  • Dodać cienko pokrojone rzodkiewki, pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Przygotować sos: tahini włożyć do miseczki, doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę, sok z cytryny (opcjonalnie 1/2 łyżeczki syropu klonowego). Dokładnie wymieszać łyżką lub miksować w melakserku (można dodać odrobinę wody) aż uzyskamy gładki i płynny sos. Polać po sałatce.
  • Sałatkę można podać na makaronie, kaszy lub z dodatkiem bagietek.

Notes

Można pominąć tahini jednak podbija to smak. Można do sałatki opcjonalnie dodać jeszcze posiekany szczypiorek.