Ugotować bób (ok. 10 - 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały). Odcedzić i obrać z łupinek. Obrany bób włożyć do salaterki i polać sokiem z cytryny (2 łyżki), wymieszać.
Dodać cienko pokrojone rzodkiewki, pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Przygotować sos: tahini włożyć do miseczki, doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę, sok z cytryny (opcjonalnie 1/2 łyżeczki syropu klonowego). Dokładnie wymieszać łyżką lub miksować w melakserku (można dodać odrobinę wody) aż uzyskamy gładki i płynny sos. Polać po sałatce.
Sałatkę można podać na makaronie, kaszy lub z dodatkiem bagietek.
Notes
Można pominąć tahini jednak podbija to smak. Można do sałatki opcjonalnie dodać jeszcze posiekany szczypiorek.