Pasztet z gotowanych warzyw z rosołu
Żaneta Targosz
z dodatkiem czarnuszki i pomidorów
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 1 hr
Danie dodatek do pieczywa
- 4 szt marchewki
- 2 szt pietruszki (korzeń)
- 1 szt selera
- 2 szt jajek
- 4 łyżki bułki tartej (+2 łyżki do posypania w formie)
- przyprawy wg uznania gałka muszkatałowe, papryka słodka, paparyka wędzona, estragon, sól, pieprz
- 1 średni pomidor
- odrobina masła (do wysmarowania formy)
Warzywa w rosole lepiej gotować w całości, ewentualnie przekrojone na pół, aby się nie rozgotowały.Warzywa wyjmujemy z rosołu (marchewkę, pietruszkę i seler) i pozostawiamy do ostudzenia. Zimne warzywa zmielić przy pomocy blendera, malaksera lub maszynki do mielenia mięsa. Do masy wbijamy 2 jajka, dodajemy przyprawy (można dodać inne wg uznania - w kuchni warto eksperymentować) i bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszamy. Formę podłużną smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Formę podłużną smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki wykładamy warzywną masę i posypujemy czarnuszką. Na wierzch układamy plastry pomidora. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 1 godzinę
Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w lodówce.