Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej na stolnice. Dodaj cukier puder, odrobine aromatu migdałowego (opcjonalnie), pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka i razem z cynamonem, wodą i cukrem, praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie.Jabłka wyłóż na schłodzony spód.
Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek i obsyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki
130gmąka jaglana
100gmąka ryżowa
35gmąka ziemniaczana
100gmasło
1sztjajko
80gcukier puder
1,4kgjabłka
4łyżeczkierytrytol
1łyżeczkacynamon
50gpłatków migdałowych
Notes
Przepis na tortownicę o średnicy 24cm.
Cała blacha to 3168 kcal, jeden kawałek 264 kcal (B 4,23g; T 10,51g; W 40,25g)