Go Back

Kurczak curry

Żaneta Targosz
Ryż z dynią, marchewką, czosnkiem i pomidorami na mleku kokosowym
Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 15 min.
Danie Obiad
Porcje 2

Składniki
  

  • Filet z piersi kurczaka
  • 200 g dyni
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • pół puszki krojonych bez skórki (lub 1 cały pomidor)
  • 1 woreczek ryżu
  • 10 ml oleju
  • natka pietruszki
  • Przyprawy (wg uznania) sól, pieprz, imbir mielony, kardamon, gałka muszkatołowa, curry, chili, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania
 

  • Umyć, osuszyć i pokroić w kostkę filet z kurczaka, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i słodką papryką. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju
  • Na osobnej dużej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę dynie (może być mrożona), marchewkę i przeciśnięty ząbek czosnku - doprawić solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową, czosnkiem niedźwiedzim, mielonym imbirem i chilli.
  • Wstawić ryż do gotowania.
  • Do dyni, marchewki i czosnku dolać odrobinę wody i połowę puszki pomidorów pokrojonych bez skórki (lub cały pomidor pokrojony w kostkę bez skórki). Gotować na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż pomidory się nie rozpadną, po chwili dodać podsmażonego kurczaka.
  • Wlać mleczko kokosowe, doprawić przyprawą curry (nie żałować) i gotować kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • Spróbuj i dopraw do smaku (ja dodałam więcej soli, czosnku niedźwiedziego i chilli, ponieważ było zbyt słodkie).Na talerz wyłóż ryż, polej sosem i posyp pokrojoną natką pietruszki lub kolendry.

Notes

Smak sosu jest bardzo smaczny i specyficzny, wszystko zależy od dodanych przypraw, które można mieszać wg uznania i upodobań.