Umyć, osuszyć i pokroić w kostkę filet z kurczaka, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i słodką papryką. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju
Na osobnej dużej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę dynie (może być mrożona), marchewkę i przeciśnięty ząbek czosnku - doprawić solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową, czosnkiem niedźwiedzim, mielonym imbirem i chilli.
Wstawić ryż do gotowania.
Do dyni, marchewki i czosnku dolać odrobinę wody i połowę puszki pomidorów pokrojonych bez skórki (lub cały pomidor pokrojony w kostkę bez skórki). Gotować na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż pomidory się nie rozpadną, po chwili dodać podsmażonego kurczaka.
Wlać mleczko kokosowe, doprawić przyprawą curry (nie żałować) i gotować kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
Spróbuj i dopraw do smaku (ja dodałam więcej soli, czosnku niedźwiedziego i chilli, ponieważ było zbyt słodkie).Na talerz wyłóż ryż, polej sosem i posyp pokrojoną natką pietruszki lub kolendry.
Notes
Smak sosu jest bardzo smaczny i specyficzny, wszystko zależy od dodanych przypraw, które można mieszać wg uznania i upodobań.