Dynia – królowa jesieni

Kiedy za oknami liście zaczynają przybierać różnokolorowych barw, a na zewnątrz zaczyna robić się chłodniej dynia zaczyna witać w sklepach w pięknych barwach. Sprawdza się ona świetnie w daniach słonych, słodkich jak i takich z dodatkiem ostrych przypraw. Warto więc znać jej zalety w tym okresie i włączyć ją do swojego jadłospisu.

Rodzaje dyni

Istnieje tak naprawdę wiele różnych odmian dyni, lecz w sklepach najczęściej goszczą te cztery:

  • dynia zwyczajna
  • dynia makaronowa
  • dynia piżmowa
  • dynia Hokkaido

Oprócz tych wymienionych wyżej można dostać w sklepach również dynie dekoracyjne, które nie nadają się do spożycia. Zazwyczaj są małe, niekoniecznie pomarańczowe – częściej żółto-zielone z charakterystycznymi ogonkami.

Dynia zwyczajna

Jest najpopularniejszą dynią, którą zazwyczaj znajduje się w każdym sklepie. Można ją również łatwo wyhodować samodzielnie we własnym ogródku. Charakteryzuje się ona grubą skórą, dość trudną do obrania. Środek dyni ma w sobie dużo miąższu i pestek. Pestki można opłukać, wysuszyć i dodawać do dań obiadowych, sałatek, kanapek lub spożywać bez dodatków.
Dynię zwyczajną po obraniu i oczyszczeniu można ugotować, upiec lub udusić.

Dynia makaronowa

Jest nieco mniej popularnia w porównaniu z dynia zwyczajną, lecz dzięki swoich właściwościom równie chętnie wykorzystywana. Po przekrojeniu dyni na pół miąższ rozpada się na bardzop charakterystyczne włókna, które przypominają makaron – po ugotowaniu można wykorzystać włókna do przygotowania np. bezglutenowego spegetti lub do sałatek. Dynia makaronowa ma zazwyczaj barwę bladożółtą lub bladopomarańczową – jest jasniejsza od dyni zwyczajnej.

Dynia piżmowa

Jest dość łatwa w rozpoznaniu, wyglądem przypomina żółtobeżową gruszkę ogromnego rozmiaru. Dynia piżmowa w odróżnieniu od zwyczajnej i makaronowej ma dużo cieńszą i bardziej miękką skórkę, dzięki czemu jej obranie jest łatwe. W odróżnieiu od poprzednich jest również mniejsza, pojawia się bardzo szybko w sklepach (można ją znaleźć juz w lipcu!). Zawiera niewiele miąższu, który znajduje się wewnątrz jego szerszej części.

Dynia Hokkaido

Jest najmniejszą dynią w porównaniu z poprzednimi, na tyle, że rozmiarem nie przewyższa dużej pomarańczy, choć zdarzają się oczywiście również i większe. Charakterystyczna cecha tej dyni jest taka, że jej skórka jest jadalna – nie trzeba jej obierać, wystarczy dokładnie umyć.

Wszystkie te odmiany można znaleźć w sklepach mniej więcej od września do połowy listopada warto więc w tym czasie po nie sięgnąć ze względu na smak jak i zdrowie.

Właściwości dyni

Dynia ma zazwyczaj żółty lub pomarańczowy kolor, dzięki któremu ma dużą obecność neta-karotenu – prowitaminę A. Należy do grupy przeciwutleniaczy, aktywnie wspiera prawidłową odporność.

Niezależnie od domiany dynia ma słodki smak, dzięki temu nadaje się idealnie do dań ostrych, słonych oraz do deserów i słodkich przekąsek.

Dużą jej zaleta jest fakt, że w 100g ma zaledwie 26 kcal, więc niewiele. Sprawdzi się dzięki temu świetnie w przypadku osób, które stosują dietę.

Dynia jest ogromną skarbnicą witamin i minerałów – zawiera mnóstwo witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B – w tym duże ilości kwasu foliowego. Nie brakuje jej również witaminy K. Dynia bogata jest również w wiele składników mineralnych takie jak fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk i selen. Przede wszystkim obfituje w źródło potasu – w 100g znajdziemy aż 340 mg (to więcej niż w pomidorach, które są znane z jego wysokiej zawartości!).

Dynia dzięki swoim właściwościom wpływa bardzo dobrze na nasze zdrowie oraz układ odpornościowy. Dzięki zawartości beta-karotenu dynia dobrze radzi sobie z wolnymi rodnikami, może zapobiegać więc wystąpieniu chorób nowotworowych (rak piersi, żołądka, płuc, jelita grubego). Beta-karoten zawarty w dyni wspomaga również obniżyć podwyższone stężenie cholesterolu oraz prawidłowy wzrok. Wspiera pracę naszego organizmu, usprawnia przepływ składników odżywczych.

Dynia jest polecana również dla niemowlaków, kobiet w ciąży oraz u osób cierpiących na chorobę lokomocyjną (działa przeciwwymiotnie).

Pestki z dyni

Można je kupić w łupinkach, jak i już wyłuskane; lekko uprażone lub surowe. Można również pozyskać je samodzielnie, po czym obrać, zastępując tym niezdrowe przekąski.
Zawierają one wiele cennych wartości odżywczych. Duża zawartość cynku – są jednym z bogatszych źródełtego pierwiastka. Zawierają również witaminę E, C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, A oraz K. Poza cynkiem zawierają również cenne minerały w swoim składzie takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. W pestkach dyni można znaleźć również kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone.
Jedzenie pestek dyni szczególnie jest polecane dla mężczyzn ze względu na obecną witaminę E, która ma korzystny wpływ na płodność i produkcję oraz jakość plemników.

Dynia ma niesamowite właściwości więc warto z niej korzystać, a sezon na dynię wciąż trwa 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

słów o mnie

Według mnie odżywianie to nie dieta polegająca na kilkutygodniowych wyrzeczeniach, lecz długofalowa zmiana przynosząca trwałe efekty, lepsze samopoczucie i zadowolenie z jedzenia!